KAMUSAL HİZMET FAALİYETLERİ: Kişi doğumundan başlayarak nüfusa konu olmakta ve onun nüfusla ilgisi yaşantısının hemen her döneminde sürmekte, hatta fiilen yaşantısı sona erse bile bu ilişki kesilmemekte ve özellikle Miras Hukukuna esas olmak üzere nüfus kütüklerinde yaşamaya devam etmektedir. Nüfus Hizmetleri; nüfus olaylarına ve kişinin nüfusa, yerleşim yeri adresine ilişkin bilgilerinin toplanmasına, nüfus kütüklerine geçirilmesine, korunmasına ve gerektiğinde tasnif edilerek değerlendirilmesine dair iş ve işlemleri ifade eder. Nüfus hizmetleri, büyük önder ATATÜRK'ÜN “Efendiler; nüfus konusu bir ülkenin en önemli hayati işlerinden biridir...” sözü ile veciz bir şekilde ifade ettikleri gibi devletin temel altyapı hizmetlerinden birini oluşturmaktadır.
Nüfus kayıtları, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ ) merkez ve taşra kuruluşlarınca tutulmakta, güncellik ve süreklilikleri sağlanmaktadır.
Nüfus kayıt sistemini çağımızın gereklerine uygun bir yapıya kavuşturmak amacıyla İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşler Genel Müdürlüğünce (NVİ) kısaca mernis olarak ifade edilen “Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi” 2002 yılında uygulamaya konulmuştur. MERNİS, nüfus kayıtlarının elektronik ortamda ve merkezi bir yapıda tutulmasına, toplanan bilgilerin kamu hizmetleri ve vatandaşlar için çok yönlü olarak değerlendirilmesine imkân sağlayan bir sistemdir. MERNİS, Türkiye'nin ilk ve en büyük ulusal bilişim projelerinden birisidir.
MERNİS projesi kapsamında tüm vatandaşlarımıza sistem tarafından elektronik ve otomatik olarak atanan, değiştirilemeyen bir “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası” verilerek anahtar bir numara aracılığı ile nüfus kayıtlarına ulaşılması, bunlar arasında bağ kurulması, değişik kurum ve alanlardaki kişilerle ilgili kayıtlara kolayca erişilmesi sağlanmıştır.
MERNİS Projesinin devamı niteliğinde olan Kimlik Paylaşım Sistemi Projesi ile bilgiler, karşılıklı ikili anlaşmalar dahilinde kurumların kullanımına açılarak güvenilir, hızlı, verimli bir hizmetin yanı sıra kırtasiyeciliğin önlenmesi de sağlanmıştır.
29/04/2006 Tarihinde yürürlüğe giren 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Ulusal Adres Veri Tabanı oluşturulmuş, nüfus kayıtları ile adres bilgileri ilişkilendirilmiştir. Kısaca Adres Kayıt sistemi olarak adlandırılan bu sistem yaşamın bir çok alanında hizmet alan vatandaşlarımız ve hizmet sunan kurumlar için büyük fayda sağlamakta, milli ekonomiye yük teşkil eden bir çok harcamadan da tasarruf sağlamaktadır. MERNİS Projesi ve devamında gerçekleştirilen projelerle bürokrasiyi azaltıcı, devletle vatandaşı yakınlaştırıcı bir hizmet güvenliği sağlanmıştır.
|